شتاب سرمایه چینی در حاشیه خلیج فارس
بر اساس گزارش موسسه امریکن اینترپرایز، سرمایهگذاری چین در عربستان سعودی..

بر اساس گزارش موسسه امریکن اینترپرایز، سرمایهگذاری چین در عربستان سعودی در طرحهای ساختوساز در سال های 2021-2024 بالغ بر 18.43 میلیارد دلار بوده است. گروه رودیوم سرمایهگذاری مستقیم خارجی چین در عربستان سعودی را 738.41 میلیون دلار برای مدت مشابه تخمین میزند. این گروه همچنین تخمینزده که میزان سرمایهگذاری چین در امارات بین سال های 2021-2024، 2.5 میلیارد دلار بوده است، در حالی که برآوردهای این گروه نشان میدهد که به میزان 3.76 میلیارد دلار سرمایهگذاری تنها در ساخت و ساز انجام شده است. در ارتباط با قطر نیز تخمینزدهشده که سرمایهگذاری در این کشور بین سالهای 2021-24، به میزان 2.02 میلیارد دلار بوده است. فعالیتهای مرتبط با تجارت و سرمایهگذاری بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به سرعت در حال افزایش است.
در ماه سپتامبر، آرامکو عربستان قراردادهایی را با شرکت پتروشیمی رونگ شنگ چین و گروه هنگلی برای سرمایهگذاری مشترک و سرمایهگذاری در عربستان سعودی و چین امضا کرد. آرامکو همچنین قراردادی پنج ساله با گروه ملی مصالح ساختمانی چین برای راهاندازی تاسیسات تولید مخازن ذخیره هیدروژن، مصالح ساختمانی کمکربن، راهحلهای ذخیره انرژی و پرههای توربین بادی در عربستان سعودی امضا کرد. همانطور که سرمایهگذاران اتحادیه اروپا به سرمایهگذاریهای خود در چین نگاه میکنند، سرمایه شورای همکاری خلیج فارس برای پکن اهمیت بیشتری دارد. کشورهای شورای همکاری خلیج فارس(GCC) که کاملاً سرشار از منابع مالی هستند، در چین سرمایهگذاری میکنند و این گزاره وابستگی متقابل را برجسته میسازد. بلومبرگ با انتشار گزارشی مدعی شد که تملک صندوقهای ثروت دولتی شورای همکاری خلیج فارس در چین در سال ۲۰۲۳ از ۱۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۲ به ۲.۳ میلیارد دلار رسیده است. بلومبرگ همچنین نشان میدهد که حجم معاملات در ۹ ماه اول سال ۲۰۲۴ حدود ۹ میلیارد دلار بوده است.
از منظر چین، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هم منبع سرمایه و هم بازاری برای کالاهای چینی هستند. گزارشها نشان میدهد که شرکتهای چینی مانند علی بابا، تنسنت و میوان به عربستان سعودی به عنوان منبع سرمایهگذاری و بازار بالقوه نگاه میکنند. از دیدگاه شورای همکاری خلیج فارس، چین راهی برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و بازار جدیدی برای سرمایهگذاری ارائه میدهد. چین یک شریک حیاتی است زیرا در فناوریهای حیاتی و زنجیرههای تامین، بهویژه باتریها، لیتیوم، مواد معدنی حیاتی و انرژی بادی همگی برای رشد کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مهم هستند. چین همچنین مجرای ورود به بازارهای با رشد سریع آسیا و منبع و مقصدی برای سرمایه گذاری سهام و سرمایه است.
اکنون چین، بزرگترین شریک تجاری اغلب کشورهای خاورمیانه است و تقریبا نیمی از نفت وارداتی خود را از خلیج فارس تامین میکند. تجارت کل چین با جهان عرب در سال 2022 به بیش از 430 میلیارد دلار رسید.