قطعی برق تولید را زمینگیر کرد

بر اساس برنامه محدودیت برق صنایع که از سوی توانیر اعلام شده، همه مشترکان صنعتی برای مدیریت بار، موظف به کاهش برق مصرفی خود هستند که در چنین شرایطی همچون تیر خلاصی به صنایع است.
ناترازی انرژی در زمستان ۱۴۰۳ به اوج خود رسیده است. قطعی گسترده برق، کمبود گاز، آلودگی و تعطیلی، معضل این روزهای کشور هستند و دومینووار ادامه دارند. پیشبینیها حاکی از شدت گرفتن کمبود انرژی در ماههای آینده است. این در حالی است که قطعی برق علاوه بر بخش خانگی، تولید را نیز زمینگیر کرده و خسارتهای فراوانی برای کسبوکارهای خرد، صنایع و بخش مولد اقتصاد به دنبال داشته است. در حال حاضر صنایع و شهرکهای صنعتی موظف به کاهش بار مصرفی خود براساس برنامه اعلامی از سوی وزارت نیرو هستند. کاهش میزان تولید در شرایطی است که با نزدیک شدن به ماههای پایانی سال، نگرانی در خصوص افزایش بیرویه قیمتها در بازار مصرف وجود دارد. دیگر آثار و تبعات بیبرقی تولید نیز بدون شک در آمارهای آتی تولید، صادرات و رشد اقتصادی نمایان خواهد شد.
براساس برنامه محدودیت برق صنایع که از سوی توانیر اعلام شده، همه مشترکان صنعتی به منظور مدیریت بار، موظف به کاهش بار مصرفی خود به میزان ۵۰درصد از ساعت ۶صبح تا ساعت ۵بعدازظهر هستند و از ساعت ۵بعدازظهر تا ساعت ۱۲شب که حداقل مدیریت بار در بخشهای دیگر اعمال میشود، صنایع حداکثر ۱۰درصد مجاز به مصرف هستند که آن هم بیشتر برای بخشهای سرایداری و نگهبانی و مصرفکنندههایی است که حتما باید در مدار باشند. همچنین از ساعت ۱۲شب تا ۶صبح عمدتا صنایعی که سهشیفت کاری دارند، ملزم هستند ۷۰درصد بار مصرفی خود را کاهش دهند و حداکثر ۳۰درصد مصرف داشته باشند.
محدودیت تامین برق صنایع در شرایطی است که براساس گزارش شامخ آبانماه اتاق بازرگانی ایران، قطعی برق و گاز در برخی از شرکتها، فعالیت آنها را مختل کرده و نگرانی و نااطمینانی نسبت به وضعیت کمبود انرژی و احتمال کمبود منابع انرژی و قطعیهای بیشتر طی ماه آینده بسیاری از شرکتها را با نااطمینانی نسبت به شرایط ماههای آینده روبهرو میکند.
بررسی بازوی پژوهشی مجلس نیز حاکی از کاهش رشد بخش صنعت از سال ۱۴۰۲ و زنگ خطر ورود به رکود در این بخش در سال ۱۴۰۳ و همچنین رشد منفی تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی است. دادهها نشان میدهد رشد افزوده بخش صنعت در تمام سال ۱۴۰۲ از میانگین دوساله آن کمتر بوده و در حال حرکت به سمت رشد صفر درصدی است. این در حالی است که در برنامه هفتم توسعه برای دستیابی به رشد اقتصادی ۸درصدی، رشد ۸.۵درصدی بخش صنعت هدفگذاری شده است که به نظر میرسد با وجود مصائب تولید، از جمله محدودیتهای ناشی از تحریم، گرانی و کمبود ارز و مواد اولیه، کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش، کاهش فروش و افت تقاضای موثر و محدودیت انرژی که افت بیشتر تولید را موجب شده است، دستیابی به این هدفگذاری با اما و اگرهای بیشتری روبهرو باشد.
براساس آمار عنوانشده از سوی شرکت مادرتخصصی برق حرارتی از ابتدای سال تاکنون ۵میلیارد مترمکعب گاز کمتری در اختیار نیروگاهها قرار گرفته و نبود سوخت موجب خروج ۸هزار و ۵۰۰مگاوات ظرفیت نیروگاهی از مدار تولید شده است. این وضعیت در نیمه شمالی کشور حادتر است و موجب شده است تحویل گاز در هفته جاری به نیروگاههای این مناطق به صفر رسیده و ۸هزار مگاوات تولید برق نیروگاههای این منطقه متوقف شود. درحال حاضر ذخیره سوخت گازوئیل نیروگاههای کشور کاهش ۶۵درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد که ۹۲درصد (۱۶۰۲میلیون لیتر) این مقدار مربوط به نیمه شمالی کشور بوده است.
براساس گزارشی که وزیر صنعت، معدن و تجارت به دولت داده است، برق تحویلی به صنایع در ۶ماه نخست امسال ۴۰درصد نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش یافته و زمان ازدسترفته صنایع برای تولید به ۲۲درصد رسیده است. عدمالنفع ناشی از تولید ازدسترفته صنایع عمده کشور ناشی از اعمال محدودیت برق، فقط در تابستان ۱۴۰۳ بالغ بر ۱۷۳.۵همت بوده است.