
زنجیره تامین صنعت تجهیزات پزشکی شامل کالاهای پزشکی، آزمایشگاهی، دندانپزشکی و صنعت دارو و مکمل است. سازمان غذا و دارو ایالات متحده تجهیزات پزشکی را به سه کلاس دستهبندی کرده است. کلاس یک تجیهزات پزشکی کمخطر، کلاس دو خطر متوسط و کلاس سه خطرناک میباشد. 47 درصد از تجهیزات پزشکی جزو کلاس یک دستهبندی میشوند و هرکدام از این سه دسته باتوجه به ویژگیهای محصول به خدمات تخصصی لجستیک نیاز دارند.
دمای نگهداری تجهیزات پزشکی، سرعت انتقال و نوع بستهبندی آنها جهت جلوگیری از آسیب از نکات اولیهای است که متخصصان لجستیک همواره در دستور کار خود قرار دادهاند. از بزرگترین تولیدکنندگان بازار جهانی تجهیزات پزشکی میتوان در درجه اول به ایالات متحده اشاره داشت که بیشترین سهم تولید جهانی را به خود اختصاص داده است. ایالات متحده بزرگترین بازار تجهیزات پزشکی در جهان است که تقریباً 43 درصد از بازار جهانی تجهیزات پزشکی را تشکیل میدهد. بازار تجهیزات پزشکی آمریکا در سال 2017 با بیش از 6300 شرکت تجهیزات، به طور میانگین 155 میلیارد دلار ارزش داشته است.
بر اساس گزارش ResearchAndMarkets.com، بازار جهانی تجهیزات پزشکی تا سال 2023 از 400 میلیارد دلار فراتر رفته و نرخ ترکیبی آن 4.5 درصد بود. علاوه بر ایالات متحده، آلمان، ژاپن و چین از بزرگترین تولیدکنندگان این صنعت محسوب میشوند.
ایران با وجود تولید تجهیزات پزشکی استاندارد، نقش کمرنگی در عرصه جهانی این صنعت ندارد.
ایران به واسطه جمعیت بالا و جوان، یکی از بازارهای پرمصرف تجهیزات پزشکی است. بازار تجهیزات پزشکی ایران، سالانه حدود 2 میلیارد یورو است که 800 میلیون یوروی آن را تولید داخل پوشش میدهد. طبق گزارش وزارت بهداشت، 3 هزار واحد صنفی تولیدکننده این تجهیزات، شناسهدار و سازمانیافته که بیش از 200 شرکت آن دانشبنیان هستند.
بازار صنعت تجهیزات پزشکی ایران اکنون بزرگترین بازار منطقه است و با توجه به اهمیت گردشگری پزشکی و استفاده از ظرفیت بالای نیروهای متخصص و برخورداری از بیشترین بیمارستان در خاورمیانه، چشمانداز خوبی برای توسعه دارد.
با این وجود به گفته فعالان این صنعت، قیمتگذاری دستوری و محدودیتهای ارزی از عمده چالشهای صنعت تجهیزات پزشکی در ایران است. این صنعت، متکی به واردات کالای تمامشده یا ماده اولیه و کالای نیمهساخته است و به ارز نیاز دارد.