گزارش صندوق بینالمللی پول از اقتصاد جهان
صندوق بینالمللی پول در پیشبینی خود، رشد اقتصاد جهانی را باثبات و در عین حال ضعیف میداند

صندوق بینالمللی پول در پیشبینی خود، رشد اقتصاد جهانی را باثبات و در عین حال ضعیف میداند و همچنین پیشبینی کرده که اقتصاد ایران که در سال گذشته پنج درصد رشد کرده است در سال جاری نیز رشد ۳.۷ درصدی را تجربه خواهد کرد. به گزارش ایسنا، صندوق بینالمللی پول در گزارشی چالشهایی را که مانع رشد اقتصادی طی پنج سال آینده میشوند، مانند پیری جمعیت و بهرهوری پایین را تشریح کرده است.
پیشبینیهای کلیدی جهانی
این گزارش پیشبینی رشد ایالاتمتحده برای سال ۲۰۲۴ را از ۲.۶ درصد به ۲.۸ درصد و پیشبینی سال ۲۰۲۵ را نیز از ۱.۹ درصد به ۲.۲ درصد افزایش داد. رشد اقتصادی در اروپا با خوشبینی کمتری همراه است و پیشبینی رشد منطقه یورو در سال ۲۰۲۳ از ۰.۹ درصد به ۰.۸ درصد و برآورد سال ۲۰۲۴ از ۱.۵ درصد به ۱.۲ درصد کاهش یافت.
بازارهای نوظهور و در حال توسعه
در آسیای نوظهور و در حال توسعه، برآورد رشد چین در سال ۲۰۲۳ از پنج درصد به ۴.۸ درصد کاهش یافت، در حالی که پیشبینی سال ۲۰۲۴ آن در ۴.۵ درصد باقی ماند. پیشبینی رشد اقتصادی هند در سال جاری هفت درصد و برای سال آینده ۶.۵ درصد بوده است. پیشبینی رشد روسیه نیز در سال ۲۰۲۴ از ۳.۲ درصد به ۳.۶ درصد بهبود یافت، اگرچه سال بعد از ۱.۵ درصد به ۱.۳ درصد نزول کرد. برآورد رشد اقتصادی ترکیه به سه درصد برای سال ۲۰۲۳ از ۳.۶ درصد چشمانداز اعلام شده در ماه جولای کاهش یافت و برای سال ۲۰۲۴ بدون تغییر در ۲.۷ درصد باقی ماند.
پیشبینی تورم
صندوق بینالمللی پول تخمین زد که تورم به تدریج تا رسیدن به هدف کاهش مییابد و تورم اقتصادهای بازارهای نوظهور در منطقه ۲ رقمی باقی خواهند ماند همچنین پیشبینی کرد که انتظار میرود تورم کل جهان از میانگین ۶.۷ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۵.۸ درصد در سال جاری کاهش یابد.
برآورد تورم سرفصل جهانی برای سال ۲۰۲۵ به میزان ۴.۳ درصد و نشاندهنده ادامه کاهش تدریجی به سمت هدف است. کاهش تورم کل جهانی در سالهای ۲۰۲۴-۲۵ به دلیل کاهش گسترده تورم اصلی بوده و محرک اصلی آن در سال ۲۰۲۳ کاهش قیمت سوخت است. تخمین زده شد که تورم اصلی به دلیل تاثیرات تاخیری سیاستهای پولی سخت بانکهای مرکزی در سراسر جهان و کاهش قیمت انرژی کاهش یابد. در حالی که برآوردهای کاهش تورم از منطقهای به منطقه دیگر بسیار متفاوت است، پیشبینی میشود که اقتصادهای پیشرفته در مقایسه با بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه، شاهد نرخ سریعتری از کاهش تورم، تقریبا ۲ درصدی از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴ و تثبیت ۲ درصدی در سال ۲۰۲۵ باشند. در بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه، تخمین زده میشود که تورم از ۸.۱ درصد در سال گذشته به ۷.۹ درصد در سال جاری و به ۵.۹ درصد در سال آینده کاهش یابد.
بر اساس این گزارش، انتظار میرود کاهش تدریجی تورم تا پایان سال ۲۰۲۵ به سمت اهداف تورمی اکثر اقتصادها کاهش یابد، بهعنوان مثال، تورم آسیا مشابه اقتصادهای پیشرفته ۲.۱ درصد در سال جاری و ۲.۷ درصد در سال آینده خواهد بود که تا حدی به دلیل انقباض پولی اولیه و کنترل قیمتها در بسیاری از کشورهای منطقه است.
بر اساس این گزارش، برآوردهای تورم برای اروپای نوظهور و در حال توسعه، خاورمیانه، آفریقای شمالی و آفریقای جنوب صحرا در منطقه ۲ رقمی باقی خواهد ماند.
متوسط تورم سالانه اروپای نوظهور و در حال توسعه در سال ۲۰۲۵ به ۱۱.۱ درصد کاهش مییابد، در حالی که پیشبینیها برای خاورمیانه و آسیای مرکزی نشان میدهد، تورم با پیشبینی کاهش ۱۰.۷ درصد در سال ۲۰۲۵ نزول خواهد کرد. در مورد کشورهای آفریقای جنوب صحرا، متوسط تورم سالانه سال آینده به ۱۲.۳ درصد کاهش مییابد.
صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی ایران را ۳.۷ درصد پیشبینی کرد و نرخ تورم در سال کنونی را به رقم ۳۱.۷ درصد کاهش داد که ۵.۸ واحد درصد پایینتر از برآورد ماه آوریل است. صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرد، تورم در سال آینده به ۳۰ درصد میرسد همچنین پیشبینی نرخ بیکاری نیز هشت درصد اعلام شده است.