
صنعت سیمان کشور هشتم دی ماه ۹۱ ساله میشود. در تقویم صنعتی کشور هشتم دی ماه بهنام روز صنعت سیمان در ایران شناخته میشود. اولین کارخانه سیمان ایران در سال ۱۳۱۲ با ظرفیت تولید سالانه ٣٠٠٠ تن در شهرری به بهرهبرداری رسید. ظرفیت سالانه این كارخانه اکنون به ٨٩.۶ میلیون تن رسیده است.
اکنون ۶۸ کارخانه با ظرفیت ۸۸ میلیون تن در حوزه سیمان خاکستری و ١٠ کارخانه با ظرفیت ۱.۶ میلیون در کشور وجود دارد فعالیت هستند و انواع گوناگون سیمان را تولید میکنند تا شرایط فیزیکی و شیمیایی معینی را برای هدفهای خاص لازم برآورده کنند.
صنعت سیمان در حالی به نود و یکمین سال فعالیت خود وارد شده که این روزها با مشکلات ناشی از ناترازی انرژی در کشور دست و پنجه نرم میکند. تابستان امسال محدودیتهای برقی را پشت سر گذاشت و در نیمه دوم سال هم نهتنها با محدودیت زود هنگام گازی مواجه شد که با قطعی و محدودیت برق هم همچنان مواجه است.
از ابتدای خرداد ماه سال جاری (زودتر از هرساله) که محدودیتهای برق برای صنایع فولادی و سیمانی آغاز شد، روند تولید به تدریج کاهش پیدا کرد و در مرداد ماه به دو میلیون و ۸۰۰ هزار تن تولید رسید؛ این درحالی بود که در مرداد ماه سال گذشته بالغ بر پنج میلیون تن تولید صورت گرفته بود؛ بنابراین نزدیک به ۷۰ درصد کاهش تولید اتفاق افتاد و این مهم در واقع تمام تاثیر نامطلوب محدودیت برق در تولید را نشان میدهد. در حقیت در تابستان امسال تولید سیمان نسبت به تابستان سال گذشته طی ماههای مختلف، متاثر از محدودیتهای برق، بسیار کاهشی شد.
مشکل اما به همینجا ختم نمیشود؛ بلکه سیمانیها پس از کاهش محدودیتهای برق در شهریور ماه آماده تولید شده و آستینها را بالا زده تا کاهش تولید اتفاق افتاده ماههای قبل را جبران کنند و به ظرفیت تولید نزدیک شوند که محدودیتهای گاز آغاز شد! خیلی زودتر از هر سال…
آنچه که صنعت سیمان طی سالهای اخیر در تامین انرژی مواجه است، این است که در شش ماهه ابتدایی سال با موضوع محدودیتهای برق و در نیمه دوم سال با محدودیتهای گاز روبرو است. امسال محدودیتهای گاز بسیار زودتر از همیشه و از ۱۵ مهر ماه با ۲۰ درصد محدودیت آغاز شد و هفته بعد از آن به ۵۰ درصد رسید و اکنون ۸۰ درصد محدودیت گازی برای صنعت سیمان اعمال میشود.