
ارزش بازار هوش مصنوعی تا سال 2033 به 4.8 تریلیون دلار میرسد، اما سود آن در دستان گروه کوچکی از شرکتها باقی خواهد ماند. سازمان توسعه تجارت سازمان ملل(UNCTAD) هشدار داده که هوش مصنوعی ممکن است تا یک دهه آینده بر 40 درصد مشاغل در سراسر جهان تأثیر بگذارد. این تأثیر میتواند به رشد بهرهوری منجر شود، اما همچنین خطر از دست رفتن گسترده شغلها را در پی دارد.
بر اساس این گزارش، هوش مصنوعی میتواند مشاغل را از طریق جایگزینی، تکمیل کار انسانی، تعمیق خودکارسازی، یا ایجاد فرصتهای شغلی جدید مانند تحقیق و توسعه در حوزه هوش مصنوعی تحت تأثیر قرار دهد.
این گزارش همچنین بیان میکند که تعداد کمی از شرکتها که کنترل توسعه جهانی هوش مصنوعی را در اختیار دارند، معمولاً سرمایه را به نیروی کار ترجیح میدهند. این وضعیت میتواند مزیت رقابتی کشورهای در حال توسعه در زمینه نیروی کار ارزانقیمت را کاهش دهد.
با اینکه ارزش بازار هوش مصنوعی تا سال 2033 به 4.8 تریلیون دلار خواهد رسید، سود آن در دستان گروه کوچکی از شرکتها باقی میماند. صد شرکت عمدتاً آمریکایی و چینی تقریباً نیمی از هزینههای تحقیق و توسعه هوش مصنوعی را تأمین میکنند. این دو کشور همچنین یکسوم مقالات علمی داوریشده و دوسوم ثبت اختراعات در این حوزه را تولید میکنند.
شرکتهایی مانند «اپل»، «انویدیا» و «مایکروسافت» مجموعاً ارزشی معادل سه تریلیون دلار دارند، که با کل اقتصاد قاره آفریقا برابری میکند. «آمازون» و «آلفابت» (شرکت مادر «گوگل») نیز هرکدام بیش از دو تریلیون دلار ارزش دارند. این تمرکز قدرت در سطح ملی و شرکتی، به افزایش شکاف تکنولوژیک بهویژه برای کشورهای در حال توسعه میانجامد.
درحالیکه آمریکا در فناوریهای دیجیتال مانند دادههای بزرگ، بلاکچین، و چاپ سهبعدی پیشتاز است، چین در شبکههای 5G، پهپادها و سلولهای خورشیدی پیشرفت بیشتری داشته است. ژاپن و کره جنوبی نیز در رباتیک و نانوتکنولوژی رقابتی عمل میکنند. با این حال، 118 کشور، عمدتاً از جنوب جهانی، از این رقابتها کنار گذاشته شدهاند. سازمان توسعه تجارت سازمان ملل توصیه میکند کشورهای در حال توسعه با تقویت زیرساختهای اینترنتی، تولید دادههای باکیفیت، و آموزش مهارتهای دیجیتال، خود را برای «انقلاب صنعتی پنجم» آماده کنند. همچنین پیشنهاد داده یک نهاد جهانی مشترک برای توزیع عادلانه ابزارها و قدرت محاسباتی هوش مصنوعی بین کشورها تشکیل شود.