
اینترنت اشیا که آن را در حوزه سلامت، اینترنت اشیا پزشکی مینامند، شامل مجموعهای از فناوریهایی است که طیف وسیعی از تجهیزات و حسگرها را فعال و برای تعامل بین آنها از زیرساخت ترکیبی شبکههای محلی، گسترده و اینترنت استفاده میشود. فناوری اینترنت اشیا فرصتهای جدیدی برای متخصصان بهداشت و درمان به جهت نظارت و کنترل سلامت بیمار ارائه میکند:
1-نظارت از راه دور بر بیمار
دستگاههای مجهز به فناوری اینترنت اشیا میتوانند بهصورت خودکار شاخصهای سلامتی مانند ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن، و موارد دیگر را از بیمارانی که بهصورت فیزیکی در یک مرکز درمانی حضور ندارند، جمعآوری کنند.
2- پایش گلوکز
طبق آمارهای انجمن دیابت ایران حدود 12 درصد از جمعیت بزرگسال ایران به دیابت مبتلا هستند و جمعیت آنها نیز رو به افزایش است. نظارت بر سطح گلوکز این افراد به روش سنتی دشوار است.
3-پایش ضربان قلب
مانند پایش سطح گلوکز، نظارت بر نوسانهای ضربان قلب نیز حتی برای بیمارانی که در مراکز درمانی هستند، دشوار است. اکنون انواع دستگاههای کوچک مجهز به فناوری اینترنت اشیا برای پایش ضربان قلب در دسترس است که به بیماران امکان میدهد عملکرد قلب خود را به طور مستمر پایش کنند.
4-نظارت بر بهداشت دست
در روشهای سنتی، راه مناسبی برای اطمینان از اینکه ارائهدهندگان خدمات بهداشتی و بیماران در مراکز درمانی دستهای خود را میشویند وجود ندارد. این در حالی است که امروزه بسیاری از بیمارستانها و مراکز خدمات درمانی در جهان از فناوری اینترنت اشیا در حوزه سلامت استفاده میکنند تا هنگام ورود افراد به اتاقهای بیمارستان به آنها یادآوری شود که دستهای خود را ضدعفونی کنند. تحقیقات نشان داده این دستگاهها نرخ عفونت را در بیمارستانها تا بیش از 60 درصد کاهش دادند.
5-پایش بیماری پارکینسون
برای درمان مؤثرتر بیماران مبتلا به پارکینسون، ارائهدهندگان خدمات بهداشت و درمان باید بتوانند شدت علائم آنها را در طول روز ارزیابی کنند. حسگرهای اینترنت اشیا با گردآوری مداوم دادههای مربوط به علائم بیماری پارکینسون، انجام این کار را بسیار آسانتر میکنند.